‘Spatial Manager’ (za AutoCAD, GstarCAD, BricsCAD ili ZWCAD) omogućuje Vam tematizaciju karata. Tematske karte su klasični alati za grafički prikaz karakteristika ili povezanih podataka kartografskih ili teritorijalnih elemenata.

1. Izrada tematskih karti tijekom uvoza

Širok raspon alata koji Vam omogućuju stiliziranje uvezenih grafičkih objekata kako biste brzo označili različite događaje ili uvjete koristeći se različitim bojama, simbolima, uzorcima itd.

Počnite stvarati tematske karte s Spatial Manager-om

‘Spatial Manager’ (AutoCAD/GstarCAD/BricsCAD/ZWCAD) pruža širok raspon alata koji Vam omogućuju stiliziranje uvezenih grafičkih objekata kako biste brzo označili različite događaje ili stanja pomoću različitih boja, simbola, uzoraka i tome slično. Ono što je uobičajeno poznato kao „Tematska karta“, može se lako izraditi pri uvozu prostornih podataka primjenom ovih alata.

2. Tematizirajte prema vrsti elementa i priloženim podacima

Analizirajte mogućnosti razdvajanja po slojevima uvezenih elemenata i tekstova koji dolaze iz njihovih priloženih podataka. Vidjet ćete naprednu upotrebu blokova prilikom uvoza.

SpatialManager-Thermatic map

‘Spatial Manager’ uključuje brojne mogućnosti uvoza za organiziranje, strukturiranje, označavanje, filtriranje i prilagođavanje kartografskih i prostornih podataka iz različitih izvora. U ovom postu analiziramo mogućnosti razdvajanja po slojevima uvezenih elemenata i tekstova koji dolaze iz njihovih priloženih podataka. Vidjet ćete naprednu upotrebu blokova prilikom uvoza u AutoCAD, GstarCAD, BricsCAD ili ZWCAD.

Počnite stvarati tematske karte s Spatial Manager-om

Slojevitost objekata i tekstova prilikom uvoza u ‘Spatial Manager’

U primjerima prikazanim u videozapisima ispod, elementi točke najprije se uvoze kao CAD točke s crteža koji ih razdvajaju slojevima. U drugom dijelu, s jasno zanimljivijim sadržajem, blok s atributima definiran je u različitim slojevima kako bi se omogućila vizualizacija željenih elemenata i tekstualnih podataka potrebnih u ravnini.

Zanimljivo je znati kako se odvija zamrzavanje / odmrzavanje slojeva kada se primjenjuje na slojeve koji sadrže same blokove, kao i na slojeve koji sadrže atribute blokova.

3. Brza tematika

Dostupne opcije u prozoru Uvoz parametara omogućuju Vam slanje objekata u različite slojeve, ovisno o vrijednosti odabranog polja podataka. Možete čak pronaći određeni parametar za konfiguriranje aplikacije kako biste odabrali nasumične boje za nove slojeve.

3.1. Podaci odvojeni slojevima tijekom uvoza

Spatial Manager™ omogućuje Vam izvođenje mnogih operacija u vezi s podacima dolaznih objekata tijekom bilo kojeg postupka uvoza.

Jedna od opcija u prozoru Parametri omogućuje Vam slanje objekata u različite slojeve, ovisno o vrijednosti odabranog podatkovnog polja. Spatial Manager ™ će stvoriti nove slojeve ako je potrebno kada se vrijednosti polja očitaju. Možete čak pronaći određeni parametar za konfiguriranje aplikacije kako biste odabrali nasumične boje za nove slojeve.

3.2 Podesite setove boja slojeva

Možda će biti potrebno promijeniti određene boje sloja kako biste postigli bolji set boja za tematsku kartu. Kao što je gore navedeno, Spatial Manager ™ može automatski odabrati boju za nove slojeve, ali rezultirajuća raznolikost boja možda neće biti onakva kakvu želite za svoju kartu.

Kao što je prikazano na donjem videozapisu, u ovom koraku možete pomoću naredbe Layer promijeniti ili prilagoditi bilo koju boju koju želite.

3.3 Umetanje legende tematske karte

Postoji mnogo načina za stvaranje jednostavne legende na crtežu. Primjer u videozapisu prikazuje Vam jednu od najlakših i najbržih metoda za to.

Kao što ćete vidjeti, koristimo “Snipping Tool“ (alat za izrezivanje), koji je uključen u bilo kojoj verziji sustava Windows, kako bismo u međuspremnik kopirali područje ‘Tablica slojeva’ koje želimo zalijepiti (pomoću naredbe PasteSpecial) kao AutoCAD / GstarCA / BricsCADD OLE (Povezivanje objekata i ugrađivanje).

Pronaći ćete i mnoge alternativne metode, poput nekih uslužnih programa koji vam omogućuju izvoz tablice slojeva u Microsoft Excel kako biste je umetnuli kao objekt tablice AutoCAD / GstarCAD / BricsCAD.

Napomena: Ovaj je videozapis snimljen u AutoCAD-u, ali opisane funkcije su identične u BricsCAD-u, ZWCAD-u ili GstarCAD-u.