Što je LibreCAD?

LibreCAD je aplikacija otvorenog koda za računalno potpomognuto projektiranje (CAD). To je 2D CAD softver koji korisnicima omogućuje izradu detaljnih dizajna i crteža. LibreCAD je razvijen kao besplatni softver otvorenog koda, što znači da je njegov izvorni kod besplatno dostupan korisnicima za pregled, izmjenu i distribuciju.

Program je namijenjen izradi tehničkih crteža, shema i planova. Omogućuje alate za crtanje linija, krugova, lukova i drugih geometrijskih oblika, kao i značajke za kotiranje i označavanje crteža. LibreCAD podržava različite formate datoteka, uključujući DXF (Drawing Exchange Format), koji je uobičajeni format datoteke koji se koristi u CAD aplikacijama.

LibreCAD je prikladan za korisnike koji trebaju jednostavno i besplatno CAD rješenje za zadatke 2D crtanja. Iako možda nema opsežan skup značajki nekog komercijalnog CAD softvera, može biti praktičan izbor za pojedince, hobiste i male projekte.

 

LibreCAD je besplatni softver za 2D projektiranje

 

LibreCAD tutoriali

Tutoriali LibreCAD-a široko su dostupni na internetu, nudeći upute korak po korak za korisnike da nauče kako učinkovito koristiti softver za 2D crtanje. LibreCAD Tutoriali pokrivaju bitne teme kao što su stvaranje i uređivanje geometrijskih oblika, postavljanje crteža s točnim dimenzijama, korištenje slojeva za organizaciju i razumijevanje osnovnih alata i naredbi.

YouTube je vrijedan resurs za LibreCAD Tutoriale, pružajući vizualne demonstracije LibreCAD značajki. Osim toga, službena stranica LibreCAD-a često nudi dokumentaciju i tutoriale za pomoć korisnicima u kretanju kroz funkcionalnosti softvera. Online forumi i zajednice posvećene CAD softveru često organiziraju rasprave i dijele savjete vezane uz korištenje LibreCAD-a. Bilo da ste početnik ili tražite naprednije tehnike, istraživanje ovih LibreCAD tutoriala može poboljšati vaše znanje u LibreCAD-u i naučiti vas da izradite precizne i detaljne 2D crteže za razne inženjerske i dizajnerske svrhe.

 

 

Može li LibreCAD otvoriti dwg datoteke?

LibreCAD kao besplatni CAD softver često se smatra ograničenim glede kapaciteta za uvoz DWG (Drawing) datoteka koje se koriste kada je u pitanju AutoCAD, koji je popularan komercijalni CAD softver. Napomena, ako želite uvesti DWG datoteke u LibreCAD, možete se suočiti s problemima jer DWG datoteke mogu sadržavati značajke koje LibreCAD ne može podržati. Uvoz može dovesti do pojave nečega što može biti “nesavršeno”, kao što je na primjer gubitak podataka ili nepotpuni prikazi određenih elemenata.

Važno je napomenuti da LibreCAD prvenstveno koristi DXF (Drawing Exchange Format) za kompatibilnost s drugim CAD softverom. DXF je neutralniji i široko podržan format datoteke za razmjenu crteža između različitih CAD aplikacija. Ako trebate raditi s DWG datotekama u LibreCAD-u, preporučuje se provjeriti kompatibilnost određenih elemenata i značajki te biti spremni na moguće prilagodbe ili ograničenja tijekom procesa uvoza. Uvijek provjerite imate li odgovarajuća dopuštenja i pridržavajte se pitanja licenciranja kada radite s vlasničkim formatima datoteka kao što je DWG.

 

 

LibreCAD preuzimanje

Za preuzimanje LibreCAD-a, posjetite službenu LibreCAD strabnicu na “https://librecad.org/“. Na web stranici idite na odjeljak “Preuzimanje” gdje ćete pronaći opcije za različite operativne sustave, uključujući Windows, macOS i Linux. Odaberite verziju kompatibilnu s vašim sustavom i slijedite priložene upute za preuzimanje LibreCAD-a.

Budući da je LibreCAD softver otvorenog koda, možete mu pristupiti i koristiti ga bez ikakve kune. Provjerite preuzimate li softver s izvorne web stranice ili uglednog izvora kako biste izbjegli preuzimanje krivotvorina i zlonamjernog softvera. Web stranica također može sadržavati druge materijale koje možete konzultirati, npr. dokumentaciju, forume i korisničke tutoriale koji će vam omogućiti da počnete koristiti LibreCAD. Na kraju, dođite do gumba za preuzimanje i odaberite upute za instalaciju operativnog sustava vašeg računala. Zatim nastavite s postupkom instalacije i počnite stvarati 2D crteže i dizajn na LibreCAD-u.

 

Za i protiv LibreCAD-a

Zašto je LibreCAD dobar?

LibreCAD može biti vaš izbor u slučajevima kada trebate jednostavan alat za skiciranje ili osnovni mjerni instrument za jednostavne zadatke. Postoje neke prednosti:

 • Radi na Mac OS, Windows i Linux
 • Potpuno je besplatno
 • Jednostavan za korištenje i navigaciju
 • Može otvarati i spremati DXF datoteke
 • Možete izvesti svoje crteže kao SVG i PDF datoteke
 • Osnovna svojstva i naredbe (linije, pomak, mjerenje, označavanje..)
 • Dostupan u 30 jezika

Zašto je LibreCAD loš?

LibreCAD je dobra zamjena za CAD, ali ipak postoje neki nedostaci. LibreCAD bi mogao biti koristan, ali postoje i neki nedostaci. Ako preuzmete LibreCAD, propustit ćete neka svojstva. Evo nekoliko nedostataka:

 • LibreCAD ima drugačije korisničko sučelje od AutoCAD-a,
 • ikone i naredbe su različite
 • drugačija i pojednostavljena naredbena traka
 • Nema kartica ”file” i ”layouts”
 • Alati za crtanje nisu toliko precizni
 • Ne može otvoriti DWG datoteke
 • Nije moguće spremiti kao DWG datoteku, samo starije DXF datoteke
 • nema kartica sa svojstvima i plutajućih prozora,
 • nema 3D modeliranja i 3D pogleda iz perspektive
 • Nema PDF uvoza
 • Nema pretpregleda ispisa i postavki

 

LibreCAD alternativa

S cijenom koja često dolazi s AutoCAD-om, GstarCAD je pozicioniran kao moćan alat koji nudi snažan skup značajki po pristupačnoj cijeni. Takav softver pruža kompatibilnost s datotekama DWG formata što bi poslužilo kao praktična opcija za postojeće korisnike koji se dobro snalaze u tijeku rada AutoCAD-a. GstarCAD može služiti u svrhe 2D crtanja s 3D modeliranjem, kako bi zadovoljio zahtjeve profesionalaca u poljima kao što su arhitektura, inženjering i dizajn. Pročitajte više o GstarCAD-u ovdje.

Jedna izuzetna prednost GstarCAD-a je jednostavno GUI i intuitivno sučelje, koje je zapravo vrlo slično onom AutoCAD-a. Stoga je softver prikladan i za početnike i za iskusne CAD korisnike. Ima niz alata za crtanje i uređivanje uključujući pridržavanje naredbi AutoCAD-a kao i kolaborativnu funkcionalnost koja korisnicima omogućuje rad na timskim projektima.

Budući da je GstarCAD jeftinija alternativa AutoCAD-u, mogao bi se pokazati kao idealno rješenje za one s ograničenim budžetom, tj. pojedince, male tvrtke i organizacije koje moraju učiniti više s manje i žele dobiti moćne CAD mogućnosti bez plaćanja viša cijena. S jedne strane, to bi doista mogao biti izbor, ali potrebno je uzeti u obzir konkretan slučaj i financijska ograničenja prije donošenja odluke.