Većina novih i budućih korisnika često se pita koju vrstu GstarCAD licence odabrati. Vrsta verzije i licenciranje uglavnom ovisi o vrsti posla, količini posla i broju zaposlenih, računalnoj opremljenosti te također i raspoloživom budžetu. Srećom, uz GstarCAD postoji nekoliko različitih opcija licenciranja. Za svakog kupca postoji pravo rješenje.

U sljedećem članku pročitajte više o vrstama licenci i odlučite se za pravo rješenje koje će vam najviše odgovarati. Ovaj članak odnosno Vodič će razriješiti sve vaše nedoumice i sigurno će vam pomoći u odluci.

GstarCAD Standard, Professional ili Mechanical?

Razlika između GstarCAD Standard i GstarCAD Professional je uglavnom u 3D CAD funkcijama. Profesionalna verzija ima više značajki i mogućnosti za 3D modeliranje i uređivanje (ACIS modeliranje), kao i dinamičke blokove, solprof, solview, soldraw itd.

Koja GstarCAD licenca je prava za vas?

GstarCAD Standard

Verzija GstarCAD Standard ima sve potrebne značajke za 2D crtanje, kao što su podrška za datoteke, dizajn centar, uređivanje teksta, slojevi, šrafure. Standardna verzija može biti dovoljna za vaše potrebe ako ne koristite alate za 3D uređivanje i modeliranje. Pogodan je za korisnike koji uglavnom crtaju tehničke crteže i pripremaju tehničku dokumentaciju.

Koja GstarCAD licenca je prava za vas?

GstarCAD Professional

GstarCAD Professional sadrži sve što standardna verzija ima i dodatne funkcije. Professional je prikladan za korisnike koji modeliraju u 3D-u i koriste funkcije kao što su Extrude, Fillet, Boolean, itd. Ova verzija također podržava uvoz STEP / IGES datoteka, ima više opcija pri uređivanju dinamičkih blokova itd.

Pročitajte više ovdje

Koja GstarCAD licenca je prava za vas?

GstarCAD Mechanical

GstarCAD Mechanical sadrži sve što imaju standardna i profesionalna verzija. Osim toga, ima mnoge dodatne funkcije, npr. napredno dimenzioniranje, dizajn elemenata, biblioteka, shema, popis materijala itd. Ova je verzija uglavnom prikladna za korisnike CAD-a u području strojarstva i proizvodnje.

Koja GstarCAD licenca je prava za vas?

Samostalna, mrežna ili USB licenca?

Osim vrste licence (Standard, Professional, Mechanical, Architecture), korisnik se mora odlučiti i za način licenciranja. Verzija programa se savjetuje korisniku na temelju njegovih potreba i načina rada.

Vrsta licenciranja uglavnom ovisi o načinu rada i broju zaposlenih. Srećom, uz GstarCAD postoji nekoliko različitih opcija licenciranja.

Vrsta licenciranja određuje kako će se program aktivirati i kako će se koristiti. Vrsta licenciranja je pravilno odabrana na temelju radnih navika, broja PC uređaja i broja korisnika programa. Pročitajte više ovdje.

Za više informacija ili odgovore na pitanja obratite se našim CAD konzultantima.

1 Samostalna licenca (Stand-alone)

U ovoj verziji vaša licenca je u obliku serijskog broja. Svoju licencu aktivirate u programu unosom serijskog broja. Licencu možete prenijeti na drugo računalo, ali ju je tada potrebno deregistrirati i registrirati na novom računalu. Liicenca je vezana uz računalo, ali je možete koristiti bez internetske veze.

Prednosti:

 • prikladno kada program želite samo na jednom računalu
 • za korisnike koji računala ne mijenjaju često
 • najjeftiniji tip licence
 • jednostavno aktiviranje
 • nije vam potrebna veza na mrežu ili lokalnu mrežu – poslužitelj

Mane:

 • licence se teže prenose ili prelaze na drugo računalo (prilikom prijenosa licence na drugo računalo potrebno je kliknuti na gumb ‘Vrati licencu’ i ponovno aktivirati program)
 • u slučaju kvara tvrdog diska potrebno je izvršiti proces obnove licence (slanje obrasca i sl.), jer nije bilo moguće deaktivirati licencu.
 • manje “isplativa” rješenja za više korisnika programa

2 USB licenca (Dongle)

U ovoj verziji, vaš serijski broj povezan je s USB-om i stoga se može koristiti gdje god je GstarCAD instaliran. U slučaju da svoj posao obavljate na više lokacija, USB Dongle portable licenca je vjerojatno najprikladnija za vas. Potrebna je samo prva aktivacija, sljedeći put računalo automatski otkrije licencu.

Prednosti:

 • upotreba na različim računalima
 • nije potrebna mreža i veza
 • jednostavna aktivacija
 • razmjena licenci između korisnika

Mane:

 • USB se može izgubiti ili oštetiti
 • nadogradnja licence nije automatizirana
 • mogućnost krađe ili gubitka licence (potrebna kupnja novog USB uređaja)

3 Mrežna licenca (Network)

Mrežna licenca ima jedan serijski broj za više mjesta. Aplikacija “License Manager” instalirana je na zajedničkom poslužitelju (lokalna mreža), gdje se aktivira serijski broj. U tom slučaju program se može instalirati na nekoliko računala. Istovremeno, program može koristiti onoliko korisnika koliko imate zakupljenih mjesta.

“License Manager” prati broj zauzetih licenci u određenom trenutku. Kada pokrenemo GstarCAD, on prvo provjerava postoji li smobodna licenca, ako da, onda uzima jednu licencu iz hrpe slobodnih licenci koje su vam dostupne. Kada taj korisnik zatvori program GstarCAD, mjesto mrežne licence ponovno je slobodno i može ga koristiti drugi korisnik na drugom računalu.

Prednosti:

 • lakša administracija i kontrola, sve licence su centralizirane na jednom poslužitelju, umjesto na pojedinačnom računalu
 • licenca se može koristiti na bilo kojem računalu spojenom na lokalnu mrežu u uredu
 • bolja iskorištenost licenci (svaku slobodnu licencu mogu koristiti svi korisnici)
 • “isplativije” rješenje kada tvrtka ima nekoliko GstarCAD korisnika
 • mrežna licenca se može “posuditi” sa servera i koristiti bilo gdje (jedna od mrežnih licenci se na taj način transformira u samostalnu na određeno vrijeme)

Mane:

 • kada se server sruši ili ste bez interneta, svi korisnici gube pristup licencama ili programu
 • pogodnije za veće tvrtke gdje postoji više licenci
 • u slučaju rada izvan ureda potreban vam je pristup putem VPN-a
 • međutim, licenca se može posuditi i koristiti bez interneta (posudba licence)
 • moguće su komplikacije kod aktivacije licence (sigurnosne postavke i sl.)
 • skuplje od samostalne licence

Trajna licenca ili pretplata?

GstarCAD je prilagodljiv svim vrstama korisnika. Dostupne su trajne licence i licence na pretplatu. Licenca na pretplatu inače traje godinu dana. Najpopularnija je trajna licenca, koja je financijski najpovoljnija i provodi se bez obvezivanja.

1 GstarCAD Trajna licenca

Trajna licenca znači da plaćate jednokratni iznos prilikom kupnje licence i izbjegavate “iznajmljivanje” softvera. Licirani program je tako zauvijek vaš, ali nadogradnje na novu verziju programa nisu besplatne.

U slučaju trajne licence, toplo se preporučuje kupnja godišnje pretplate za održavanje i podršku “365 AutoRenewal Subscription”. To vam omogućuje redovite nadogradnje softvera, ažuriranja i popravke, prioritetnu profesionalnu tehničku pomoć na daljinu za probleme s aktivacijom i licencom te rješavanje problema s korištenjem softvera GstarCAD, svakim radnim danom od 9 do 15 sati.

Nadogradnja softvera ili održavanje pretplate 365 AutoRenewal je opcionalno i nije obavezno.

2. GstarCAD godišnja pretplata

GstarCAD nudi i pretplatu (najam), licenca se može iznajmiti na godinu dana ili više. Čak i kod najma licence ne potpisujete ugovor, nakon godinu dana od kupnje ova licenca prestaje važiti, ako želite produžiti najam licence za još jednu godinu, možete nas kontaktirati. Uz godišnju licencu uključena je VIP tehnička podrška, kao i sve nadogradnje.

Već ste se odlučili?

Nadamo se da su vam sada jasniji način licenciranja i vrste GstarCAD softvera.

Ako trebate dodatnu pomoć ili savjet, obratite nam se.

Preuzmite besplatnu 30-dnevnu demo verziju ako već niste.