Pitate li se što su DGN datoteke i kako otvoriti DGN datoteke? Ovaj kratki vodič pomoći će vam razumjeti što su DGN datoteke. Prvo, pogledajmo što su CAD formati datoteka i koje vrste postoje.

Koji su CAD formati datoteka?
Formati CAD datoteka vrste su CAD datoteka s različitim nastavcima. Baš kao što uobičajeni formati slikovnih datoteka uključuju različite vrste datoteka s različitim ekstenzijama, kao što su JPEG, PNG, GIF itd., glavni CAD formati datoteka uključuju DWG, DXF, DGN itd., a različiti CAD formati datoteka imaju prednosti i nedostatke u smislu spremanja CAD crteža ili modela.

 Što je DGN datoteka?

Računalno potpomognuto projektiranje (CAD) neizostavan je dio raznih industrija, omogućujući profesionalcima izradu detaljnog i preciznog dizajna i digitalnih modela za svoje projekte. U kontekstu CAD-a, DGN format datoteke igra važnu ulogu. DGN, što je kratica za ‘Design’, je format datoteke prvenstveno povezan sa softverom MicroStation tvrtke Bentley Systems, ali ga također podržavaju i druge CAD aplikacije. DGN datoteka je binarni format datoteke koji se koristi za pohranu 2D i 3D podataka, uključujući crteže, modele i druge geometrijske prikaze. Često se uspoređuje s AutoCAD-ovim DWG formatom datoteke, ali DGN datoteke su posebno povezane s Bentley MicroStation, popularnim CAD softverom za arhitekte, inženjere i dizajnere.

Kompatibilnost DGN datoteke?

Kompatibilnost: Jedan značajan aspekt DGN datoteka je njihova kompatibilnost s drugim CAD softverima. Iako je MicroStation primarni softver povezan s DGN-om, mnoge druge CAD aplikacije mogu uvoziti i izvoziti DGN datoteke, potičući suradnju među profesionalcima koji koriste različite alate. Ova kompatibilnost promiče učinkovitost i fleksibilnost u multidisciplinarnim projektima.

MicroStation je CAD softverska platforma za 2D i 3D dizajn i crtanje koju razvija i prodaje Bentley Systems. Koristi se u arhitektonskoj i inženjerskoj industriji. Generira 2D/3D vektorsku grafiku i elemente te uključuje značajke informacijskog modeliranja zgrada (BIM). Trenutna verzija je MicroStation CONNECT Edition, koja je objavljena u siječnju 2024.

MicroStation se koristi za projektiranje infrastrukturnih projekata kao što su ceste, mostovi, zgrade, željeznice i elektrane.

Kako otvoriti DGN datoteke u GstarCAD?

Nije vam potreban MicroStation za otvaranje DGN datoteka. DGN datoteke mogu se otvoriti u softveru GstarCAD. DGN datoteke su format softvera MicroStation, platforme računalno potpomognutog dizajna (CAD) za 2D i 3D dizajn i crtanje. GstarCAD ima punu podršku za DGN datoteke i pridružene naredbe kao što su DGNIMPORT, DGNATTACH, DGNADJUST, DGNMAPING. Možete uvesti i priložiti DGN datoteke kao podloge u GstarCAD softveru i prilagoditi njihova svojstva.

Pomoću MicroStationa možete otvoriti DGN datoteke. Ako nemate MicroStation, također možete otvoriti DGN datoteke s drugim CAD platformama kao što su GstarCAD ili AutoCAD. DGN datoteke su kompatibilne s AutoCAD i GstarCAD softverima, tako da možete jednostavno otvoriti DGN datoteke u GstarCAD-u. Preuzmite besplatnu probnu verziju GstarCAD softvera i pokušajte otvoriti DGN datoteke!

 

Uvoz i izvoz datotek CAD

GstarCAD podržava sljedeće formate:

Uvoz: WMF, SAT, DGN, DWF, 3DS

Izvoz: DWF, DWFX, WMF, SAT, STL, EPS, DXX, BMP.

Kako uvoziti svoje CAD datoteke u druge formate
GstarCAD podržava većinu formata datoteka koje korisnici mogu uvesti iz drugih formata u trenutni crtež.

 

Što je DGN datoteka?

Kako izvoziti svoje CAD datoteke u druge formate

GstarCAD podržava većinu formata datoteka koje podržavaju drugi popularni CAD softveri.

Što je DGN datoteka?

Vrste često korištenih ekstenzija CAD datoteka

GstarCAD je potpuno kompatibilan s većinom CAD programa u formatu podataka i podržava najnoviji DWG/DXF.

Što je DGN datoteka?

DWG datoteka

DWG datoteka je format datoteke usko povezan sa CAD softverima (računalno potpomognuto projektiranje). Naziv DWG dolazi od riječi crtež (drawing), DWG datoteke mogu sadržavati i 2D i 3D grafiku.

.DXF datoteka

DXF je kratica za Drawing Exchange Format, što je CAD format datoteke napravljen za dijeljenje podataka crteža između različitih CAD programa.

 

Kako otvoriti DGN datoteke u AutoCAD?

Kao i GstarCAD, AutoCAD podržava DGN format datoteke, omogućujući korisnicima nesmetan uvoz i rad s crtežima stvorenim u Bentleyevom MicroStation softveru ili drugom softveru koji podržava DGN format, unutar AutoCAD okruženja.

Postupak je sličan, samo slijedite ove korake:

  1. Pokrenite AutoCAD i otvorite karticu “Insert” na programskoj traci.
  2. Odaberite “DGN import”, a zatim “Import”.
  3. U prozoru “Uvoz DGN” pronađite DGN datoteku koju želite otvoriti.
  4. Odaberite željene postavke za slojeve, mjerilo i druge opcije.
  5. Pritisnite “OK” za uvoz DGN datoteke u AutoCAD.

Otvorite DGN datoteke već danas s GstarCAD!

Otkrijte ultimativno CAD softversko rješenje za 2D crtanje i besprijekorno otvaranje vaših DWG, DXG, DGN datoteka. Doživite glatke prijelaze s neusporedivom kompatibilnošću. Uz GstarCAD 2024, nema potrebe za prilagodbom ili učenjem novog sučelja, jer održava poznato okruženje tradicionalnog CAD softvera. Prihvatite budućnost CAD alternativa i otključajte svoj svijet mogućnosti. GstarCAD 2024 je izdan s novim značajkama i poboljšanjima u pogledu performansi, API-ja i dinamičkog unosa. Provjerite ovaj post za više informacija o tome kako GstarCAD 2024 podiže vaš dizajn na višu razinu.

Preuzmite GstarCAD 30-dnevnu besplatnu verziju.