Program SketchUp razvila je tvrtka Trimble Inc. i postao je poznat u svijetu 3D modeliranja i projektiranja. Sa širokim rasponom alata, za profesionalce, početnike i one kojima je to samo hobi. Budući da postoji nekoliko verzija programa SketchUp, lako se zbuniti sa izborom paketa. U ovom ćemo članku pogledati i usporediti sve softverske pakete SketchUp kako bismo vam pomogli da donesete najoptimalnije odluke na temelju vaših zahtjeva.

 1. SketchUp Free

SketchUp Free je besplatna verzija programa koja korisnicima omogućuje izradu 3D modela izravno u web pregledniku. Ova je verzija odličan izbor za studente, početnike i povremene korisnike kojima nisu potrebne napredne značajke. Alat u ovoj verziji pruža osnovne mogućnosti modeliranja i dostupan je svima s internetskom vezom. Jednostavnost sučelja i lakoća korištenja čine ga idealnim izborom za brze projekte ili za one koji su novi u 3D modeliranju. Web sučelje razlikuje se od desktop verzije (PRO verzije). Ova verzija nije prikladna za komercijalnu upotrebu i ne podržava dodatke (ekstenzije).

SketchUp Free ne može uvoziti i izvoziti DXF/DWG datoteke.

 1. SketchUp Shop

SketchUp Shop je nadogradnja verzije SketchUp Free i nudi dodatne značajke i mogućnosti. Ova je verzija više namijenjena onima kojima je to hobi i za projekte manjih razmjera. Uvodi značajke kao što su napredne mogućnosti izvoza 3D modela koje korisnicima omogućuju izvoz svojih modela u različite formate datoteka. Važna značajka koju dobivamo s ovom verzijom je korištenje SketchUp Shopa u izvanmrežnom načinu rada. Što pruža fleksibilnost korisnicima koji nemaju stalnu i pouzdanu internetsku vezu. SketchUp Shop vam omogućuje uvoz DXF/DWG crteža u vaš projekt kako biste ih mogli koristiti kao referencu prilikom izrade svojih modela.

 1. SketchUp Pro

SketchUp Pro je vodeći proizvod dizajniran za profesionalce i entuzijaste koji trebaju opsežan skup alata za 3D modeliranje, renderiranje i dokumentaciju. Uključuje sve značajke verzija SketchUp Free i SketchUp Shop s dodatnim funkcijama kao što je LayOut za izradu detaljnih 2D planova i dokumentacije (presjeci, tlocrti). SketchUp Pro također podržava proširenja ili dodatke, omogućujući korisnicima da unaprijede svoj tijek rada specijaliziranim alatima. SketchUp Pro – originalna verzija koja postoji već dva desetljeća najpopularnija je verzija ovog softvera i dostupna je kao samostalna (Desktop) aplikacija.

SketchUp Pro vam omogućuje uvoz DXF/DWG crteža i stvaranje modela iz postojeće CAD datoteke. U ovoj verziji možete koristiti alat Sandbox za modeliranje terena. SketchUp Pro vam omogućuje stvaranje modela iz fotografije (naredba “Match Photo”) i ima puno više značajki koje poboljšavaju učinkovitost i ubrzavaju vaše modeliranje.

 1. SketchUp Studio

SketchUp Studio je opsežan paket koji je nadogradnja SketchUp Pro s dodatnim alatima odnosno dodacima za pojednostavljenje dizajniranja i modeliranja. Uključuje Sefaira plug-in za energetsku analizu, Trimble Connect za suradnju i dijeljenje datoteka i SketchUp Viewer za impresivna AR/VR iskustva. SketchUp Studio idealan je izbor za arhitekte, dizajnere i profesionalce koji trebaju opsežan skup alata za realizaciju svojih projekata od ideje do završetka. Dodatak za renderiranje Vray za stvaranje realističnih prikaza koji oduzimaju dah uključen je u Studio licencu. U PRO verziji paketa nema takvih dodataka. Studio verzija je i najskuplja među paketima.

 1. SketchUp for Schools

Kao što naziv govori, riječ je o studentskoj verziji programa. Olakšava korištenje učenicima i nastavnicima. Pruža interaktivnu i user-friendly platformu za učenje 3D modeliranja. Iako dijeli neke sličnosti s besplatnom verzijom programa SketchUp Free, ova verzija za škole ima dodatne značajke koje su prilagođene obrazovnom okruženju i potiču rješavanje problema. Školske licence nisu besplatne, ali su svakako najpovoljnije.

Usporedba programa SketchUp u tablici

Kako bismo rezimirali ključne razlike između proizvoda SketchUp, pogledajmo njihove značajke:

Funkcija SketchUp Free SketchUp Shop SketchUp Pro SketchUp Studio SketchUp EDU
Online verzija Da Da Ne Ne Da
Napredni export Ograničeno Da Da Da Ograničeno
LayOut Ne Ne Da Da Ne
Add-on dodatci Ne Ne Da Da Ne
Sefaira Ne Ne Ne Da Ne
Trimble Connect Ne Ne Ne Da Ne
SketchUp Viewer Ne Ne Ne Da Ne
Alati za modeliranje Da Da Da Da Da
Solid Tools Ne Da Da Da Ne
Sandbox (alat za modeliranje terena) Ne Ne Da Da Ne
3D Warehouse Da Da Da Da Da
Geo-lokacija Da Da Da Da Da
3D print & CNC Ne Da Da Da Da
Export DWG & DXF Ne Da Da Da Ograničeno
AR/VR Ne Ne Da Da Ne
Napredne kamere Ne Ne Da Da Ne

Koja je verzija programa SketchUp najbolja za vas?

Najbolja i preporučena verzija programa SketchUp ovisi o vašim potrebama, zahtjevima i financijskoj dostupnosti. Svaka verzija programa namijenjena je različitim profilima, od početnika do profesionalaca. U nastavku je kratak pregled po verzijama koji će vam pomoći da odlučite:

Osnovni SketchUp:

  • Idealno za početnike, studente i povremene korisnike te one s ograničenim budžetom
  • Prednosti: besplatna, online verzija, jednostavna za korištenje za 3D modeliranje
  • Nedostaci: Ograničene mogućnosti u usporedbi s plaćenom verzijom, ne radi offline, nema dodataka itd.

SketchUp Shop:

  • Najbolje one koji se time bave kao hobijem, male projekte, za korisnike koji nemaju stalnu internetsku vezu
  • Prednosti: Dodatne značajke u usporedbi s osnovnom verzijom, izvanmrežni pristup
  • Nedostaci: Manje napredan od programa SketchUp Pro

SketchUp Pro:

  • Najbolji izbor za profesionalce, arhitekte, dizajnere i one koji trebaju napredne značajke
  • Prednosti: Sveobuhvatno 3D modeliranje, LayOut za detaljne 2D prezentacije, podrška za proširenja – dodaci, bez ograničenja
  • Nedostaci: Zahtijeva jednokratnu kupnju ili pretplatu, može biti previše napredan za početnike

SketchUp Studio:

  • Najbolji izbor za arhitekte, profesionalce u dizajnu i izradi, za one koji trebaju sveobuhvatno rješenje
  • Prednosti: Uključuje sve značajke programa SketchUp Pro, plus dodatne alate za analizu energije, dijeljenje datoteka,…
  • Nedostaci: Viša cijena u odnosu na druge verzije

SketchUp for schools (EDU):

  • Idealan izbor za obrazovne ustanove, studente, nastavnike
  • Prednosti: Dizajnirano za korištenje u učionici, značajka dijeljenja, besplatno za neke obrazovne ustanove
  • Nedostaci: Ograničene funkcije u usporedbi s komercijalnim verzijama

U konačnici, odabir programa SketchUp ovisi o vašim specifičnim slučajevima upotrebe, proračunu i željenim značajkama.

Odabir prave verzije programa SketchUp ovisi o vašim individualnim zahtjevima i razini vještine. Za početnike i entuzijaste najbolji izbor su SketchUp Free ili SketchUp Shop, dok SketchUp Pro već nudi opsežan skup alata za iskusne arhitekte, dizajnere i stručnjake.

SketchUp Studio je prilagođen pojedincima koji traže cjelovita rješenja, posebno u sektoru arhitekture i dizajna. S druge strane, SketchUp EDU djeluje kao obrazovna platforma koja potiče kreativnost i suradnju u učionici.

Pažljivo procijenite svoje potrebe i preferencije kako biste odabrali najprikladniju verziju programa SketchUp koja odgovara vašim ciljevima.

Preuzmite Sketchup besplatno?

Želite li isprobati besplatnu verziju programa? Zanima li vas više o cijeni softvera SketchUp? Pišite nam ili nas kontaktirajte za kratke konzultacije s našim stručnjacima.