Ako ste korisnik CAD-a, još uvijek možete surađivati s BIM korisnicima. Moguće je prenijeti modele iz CAD u BIM softver putem DWG ili IFC dototeka. Vrlo je korisno kada možete poslati IFC (3D model) datoteku iz svog CAD softvera korisniku koji koristi BIM softver.

Od CAD-a do BIM-a uz GstarCAD

GstarCAD nudi uvoz i izvoz IFC datoteka. GstarCAD je na taj način kompatibilan s raznim BIM softverima putem IFC datoteka. IFC je otvoreni format datoteke koji se koristi za razmjenu BIM modela između disciplina u kojima se projektira s različitim softverima.

Do sada je komunikacija između CAD i BIM programa bila moguća samo korištenjem DWG i DXF datoteka (više o tome pročitajte ovdje). U posljednje vrijeme CAD softver poput GstarCAD-a razvija IFC funkcionalnost za uvoz/izvoz (funkcionira od verzija 2020, ali je još uvijek u Beta fazi).

IFC kompatibilnost vašeg CAD softvera je vrlo važna, pruža vam nove mogućnosti za projektiranje, poboljšava komunikaciju sa suradnicima, omogućuje sudjelovanje u BIM projektima itd.

Pogledajte naš novi video koji pokazuje kako koristiti IFC uvoz/izvoz funkciju u GstarCAD softveru:

CAD u BIM – primjer

U videu iznad demonstrirali smo kako koristiti GstarCAD zajedno s BIM softverom. U ovom slučaju, koristili smo softver STRAKON koji se koristi za projektiranje konstrukcija, odnosno za armiranobetonske konstrukcije. Više o STRAKON-u pročitajte ovdje.

Ideja je da arhitekt može poslati svoj model (u IFC formatu) svom projektantu, koji nastavlja s nacrtima armature i oplate, ili obratno. Slično primjeru, GstarCAD možemo koristiti s ArchiCAD-om, Revitom itd.

Kontaktirajte nas za više informacija ako želite saznati više o CAD u BIM ‘workflowu’. Svakako isprobajte besplatnu probnu verziju GstarCAD-a!