U moderno doba vrlo nam je poznato traženje lokacija na digitalnim kartama pomoću Google Mapsa ili sličnih usluga, ali što je s mogućnošću da to učinimo izravno na našim crtežima ili kartama? ‘Spatial Manager’ (AutoCAD, GstarCAD…) nedavno je uključio ovu opciju i mogućnost umetanja geometrije pronađenih lokacija.

 

Kako pretraživati lokacije u GstarCAD – u pomoću Spatial Managera

Kao što možete vidjeti na donjoj slici, nova funkcija ‘Search Location’ (naredba SMPSEARCHLOCATION  u CAD verzijama) omogućuje vam pristup prozoru za tekstualno pretraživanje lokacija i automatsko zumiranje ili umetanje geometrije odabrane lokacije.

Jednom kada unesete tekst pretraživanja (što je precizniji tekst, preciznije je i mjesto) i kliknete ”Pretraži” (ili pritisnete Enter), u prozoru će se pojaviti rezultati (ako su pronađeni, jedan ili više rezultata) koji će uključivati:

  • Naziv: Puni naziv lokacije. Iako možete promijeniti veličinu prozora, ako vam se ne prikazuje cijeli tekst jednostavno pomaknite miš (‘skrolajte’) i prikazat će se cijeli opis
  • Vrsta: Vrsta lokacije
  • Geometrija: Vrsta geometrije
  • Izvor: Izvor usluge lokacije

Redove rezultata možete sortirati prema stupcima ”Naziv”, ”Vrsta” ili ”Izvor” (izravni ili obrnuti redoslijed) klikom na naslov stupca. Odaberite bilo koji redak i moći ćete:

  • Zumirati lokaciju. Tipka za zumiranje ili dvostruki klik na rezultat
  • Umetnite geometriju u svoj crtež ili kartu, Points, Polyline, Polygons itd. ovisno o vrsti geometrije i zuma geometrije
  • Umetnite pravokutnik geometrijske Omotnice i zumirajte Omotnicu

U CAD inačicama Spatial Managera možete odabrati ”Ispunjavanje područja pomoću šrafura” kako bi dodali šrafuru pri umetanju poligonalnih geometrija ili pravokutnih Omotnica. U Desktop verziji u tim slučajevima uvijek se dodaju ispune.

Imajte na umu da prozor ”Pretraži lokaciju” ostaje otvoren dok ga ne zatvorite kako biste mogli ponoviti radnje sa željenim rezultatima. Zapravo se možete kretati kroz crtež ili mapu, uređivati crtež (CAD verzije) dok je prozor još uvijek otvoren na zaslonu.